T-Scan

De T-Scan is een digitaal scan apparaat dat uw tandarts kan gebruiken om uw manier van dichtbijten in beeld te brengen. Door middel van dit apparaat is het voor tandarts patiënten mogelijk om inzicht te krijgen in het krachtenspel in uw mond. De wijze waarop uw boven en ondertanden op elkaar komen is namelijk uitermate belangrijk voor de gezondheid van uw gebit.

Tot op heden gebruikte de tandarts hiervoor articulatiepapier (een speciale folie waarop inkt zit dat afdrukken geeft op de kiezen en tanden, indien zij elkaar raken). Deze folie heeft als manco dat het niet de timing geeft van het op elkaar komen van de tanden en de hoeveelheid kracht die hierbij ontstaat.

Met de T-Scan kan uw tandarts wel zien hoe uw tanden en kiezen elkaar raken (occlusie) en of uw occlusie en articulatie (de horizontale beweging van de onderkaak op de bovenkaak) goed in balans is. Is dit niet het geval, dan kan dit leiden tot veel (onbegrepen) pijnklachten. Enkele voorbeelden hiervan zijn: kiespijn, afgebroken tanden, gevoelige tanden (geen hard voedsel kunnen eten), vermoeide kauwspieren en een gespannen gevoel in het gezicht.
Maar ook hoofdpijn, Rug/nek/schouder pijn, overgevoeligheid voor temperatuurverschillen, aangezichtspijn en veel andere chronische klachten.

 

Hoe werkt de T-Scan?

Tandarts patiënten vragen zich misschien af hoe de T-Scan werkt. De T-Scan werkt door middel van een geavanceerde software, die in verbinding staat met een speciale handle waar een sensor in zit. In deze sensor zitten 1300 pixels verwerkt, welke het mogelijk maakt voor uw tandarts om uw beet digitaal te registreren. Door dicht te bijten op de sensor kan de software dit registreren en de tandarts minutieus laten zien wat er exact gebeurt tijdens het dichtbijten. In tegenstelling tot articulatiepapier, wat de tandarts alleen in staat stelt om de contactpunten van uw tanden te laten zien, kan de tandarts nu met behulp van de T-scan ook nog zien waar het eerste contactpunt zit en hoeveel kracht er ontstaat op ieder contactpunt. Dit is een enorme stap vooruit in de tandheelkunde, omdat juist de timing en de krachtverdeling van de verschillende contactpunten van zeer groot belang zijn om een goede balans te kunnen creëren in uw beet.

 

Wanneer gebruikt men de T-Scan?

Met de T-Scan kan de tandarts dus nog nauwkeuriger te werk gaan en ervoor zorgen dat u de beste tandheelkundige zorg krijgt die u verdient.

Zoals eerder werd aangegeven is een goede balans en het sluiten van uw beet dus zeer belangrijk om ervoor te zorgen dat u geen klachten krijgt. Wanneer wordt de T-Scan aanbevolen? Zodra de tandarts een ingreep doet waarbij hij uw beet beïnvloedt, is het belangrijk om een nacontrole te doen met behulp van de T-Scan om er zo zeker van te zijn dat alles nog steeds goed in en op elkaar past.

Denk hierbij aan het aanbrengen van meerdere vullingen, kroon- en brugwerk, implantaten en al het andere prothetische werk. Bij elk van deze ingrepen kan uw occlusie veranderen, waardoor een nacontrole met behulp van de T-Scan van essentieel belang is. Verder is het ook fijn dat als u een kroon of brug geplaatst krijgt, deze duurzaam wordt geplaatst en dus lang intact blijft. Overbelasting kan dan funest zijn. Is dat het geval, dan kan het zijn dat de kroon afbreekt of beschadigde raakt (chipping). Dit is iets wat u niet wil en de tandarts ook niet.